Torino – nu doar Fiat

Torino este capitala regiunii italiene Piemonte situat în nord-vestul peninsulei. Poate fi considerat un oraş industrial ceea ce şi este, dar nu numai. Torino este un oraş bogat în istorie şi atractii turistice. Sigur principala caracteristică e cea industrială datorită fabricii Fiat ce a luat fiinţă aici. De fapt numele mărcii italiene FIAT este format din iniţialele denumirii “fabrica italiana automobile Torino.”

Înfiinţarea fabricii Fiat a dus la creşterea numărului de locuitori prin fenomenul emigraţiei din zona meridională, veniţi în căutarea unui loc de muncă. În ultimii ani s-au adăugat imigranţii atraşi de oportunitatea unui oraş cu astfel de resurse.

Torinezii, la fel ca italienii în general, sunt prietenoşi, amabili şi deschişi. Oriunde te-ai afla, în mijloacele de transport în comun, restaurante, magazine sau alte locurile publice, vei găsi oameni deschişi la conversaţie şi binevoitori. Într-un cuvânt, un oraş ospitalier.

Dar să descoperim oraşul la pas din centru, locul cel mai frecventat şi datorită zonei comerciale ce se găseşte acolo.

Piazza Castello e o piaţă tipică italiană având ca şi clădire reprezentativă Palazzo Madama şi Casaforte degli Acaja,un complex arhitectonic patrimoniu UNESCO, sediu al reşedinţei sabaude. În interiorul palatului Madama îşi are sediul muzeul civic de artă antică şi reprezintă o sinteză a trecutului de 2000 de ani de la epoca romană la epoca renascentistă.
Tot în Piazza Castello găsim Palazzo Reale, adică palatul regal reşedinţa oficială a principilor de Savoia până în 1865.
În spatele Palatului Regal se înalţă Cappela della Santa Sindone, biserica unde se găseşte Giulgiul lui Isus, (următoarea expunere la public e prevăzută în 2015), în stil baroc.

Din faţa bisericii se pot vedea resturile uneia din cele 4 porţi romane, la Porta Principalis Sinistra astăzi Porta Palatina, care până în evul mediu a reprezentat intrarea în oraş, şi de asemeni resturile unui antic teatru roman (secolul I d.c).

Ajunşi din nou în Piazza Castello vom avea posibilitatea de a ne indrepta spre străzile ce se ramifică din piaţă, dedicate zonei de shopping. Celebră este via Roma, cu renumitele magazine de lux dar şi mai “accesibila” via Garibaldi ori via Po pline de magazine pentru toate buzunarele,frecventată mai ales de către tineri dar nu numai. De asemeni via Lagrange şi multe altele îţi oferă spectacolul strălucitor al vitrinelor îmbietoare să calci pragul magazinelor.

Alte pieţe: Piazza San Giovanni de unde se pot admira câteva edificii medievale, Piazza San Carlo dominată de statuia Caval’d’Brons realizată în onoarea lui Emanuele Filiberto (1838). Parcurgând via Roma la capătul acesteia se află Piazza Carlo Felice iar în spatele acesteia gara Porta Nuova construită între 1865-1868.

Piazza Vittorio Veneto este una dintre cele mai mari din Europa realizată în întregime din cupole în acelaşi stil baroc ce caracterizează oraşul. De aici se poate admira biserica Gran Madre di Dio şi muntele Cappuccini de unde se poate admira frumoasa panoramă a oraşului. Piaţa Vittorio Veneto e iubită de torinezi pentru numeroasele localuri nocturne restaurante şi baruri deschise la orice oră din zi.

Din piaţă, parcurgând via Po şi apoi via Montebello se ajunge la edificiul simbol al oraşului Torino, turnul Mole Anonelliana înalt 167 metri, care găzduieşte muzeul naţional de cinema şi ascensorul panoramic ce poartă turiştii la o înălţime de 85 de metri de unde se poate admira superba panoramă oraşului la 360 de grade, dealurile torineze şi arcul alpin cu vârfurile sale inzapezite în aproape toată perioada anului.

Ca şi muzee celebru este Museo Egizio adică egiptean considerat cel mai important din lume după cel din Cairo. Museo Nazionale del Rinascimento (muzeul naţional renascentist) care a găzduit primul parlament italian Torino fiind şi prima capitală a Italiei între 1861-1864 îl putem admira în cadrul palatului Carignano unde se găseşte şi teatrul Carignano realizat în 1752 de Benedetto Alfieri. Alături de intrările teatrului se găseşte istoricul restaurant Il Cambio unde încă se mai poate vedea masa unde se aşeza de obicei Cavour.

Oraşul găzduieşte peste 40 de muzee dintre care aşa cum am arătat unele de importantă mondială. De asemeni muzeul automobilistic, unic în Europa.

Alte locuri de interes turistic mai pot fi: centrul comercial 8Galery (se citeste otto galery) în interiorul chemat Lingotto, ex stabiliment Fiat, parcul Valentino unde se găseşte Borgo Medieval, deosebit de interesant şi atrăgător, situat pe malurile râului Po unde veţi avea şi posibilitatea de a vă plimba cu vaporul (batello gtt, aparţinând transportului în comun), o cursă costand 5€, admirand astfel partea aşa zisă de colină.

Reţeaua de transport în comun oferă autobuze, tramvaie, şi metrou, un bilet costă 1,50€ şi e valabil pe toate mijloacele de transport pe o perioadă de 90 de minute.

Este o sinteză celor mai cunoscute locuri şi doar vizitând oraşul personal veţi putea aprecia la adevărata lui dimensiune. E un mic ghid a unui oraş mare, bogat în istorie, un oraş din Bel Paese cum orgoliosi, italienii îi spun Italiei.